NAŠA PRIČA

Naša priča počinje 2012. godine, kada su se osnivač i njegova supruga preselili iz Njujorka u Hrvatsku i sa svojom trogodišnjom ćerkom i započeli posao kao franšizeri jedne škole engleskog jezika. Nakon što su četiri godine uspešno vodili svoje poslovanje, te posle nekoliko godina planiranja i istraživanja, odlučili su da smisle sopstveni franšizni sistem koji bi popunio veliku rupu na tržištu. Godine 2016. Tinker Labs otvorio je vrata svog prvog centra, u Osijeku u Hrvatskoj.

Nakon više godina opsežnog istraživanja o različitim svetskim sistemima obrazovanja, primetili smo da ne postoji zajednički imenilac za sve institucionalne sisteme obrazovanja: svi oni razdvajaju znanje u različite kategorije koje se kasnije uče kao samostalni školski predmeti. Takođe, primetili smo da bi dečja urođena znatiželja za ispitivanjem sveta oko sebe bila lakše zadovoljena kada bi deca imala prostor u kom bi slobodno mogla istraživati, proučavati i raspitivati se o pojavama koje ih zanimaju. Shvatamo važnost i neophodnost učenja od jednostavnijih ka složenijim pojmovima (moramo naučiti matematiku i fiziku ako želimo izgraditi most), ali takođe uzimamo u obzir dečju potrebu da njihov svet bude osmišljen na osnovu njihove znatiželje (zamislite da dopustite detetu da sagradi pravi most, pritom učeći, metodom pokušaja i greške, o zakonitostima matematike i fizike). Imajući ovaj cilj u vidu, smislili smo grupe kurseva koji služe poput metaforičkog mosta između dečjeg prirodnog afiniteta za igrom i strukturalnih zahteva tradicionalnog sistema obrazovanja.

"Mislim da je jedna od mojih najvećih ambicija, kao roditelja, upravo to da izložim svoju decu svim mogućim smerovima koje mogu jednoga dana odabrati. Na taj način omogućujem im da sami otkriju svoju strast.."
Alan Mate Orlić
Osnivač i direktor

Naš tim

Od samoga otvaranja naš se tim širi, te sada uključuje i developere, učitelje, grafičke dizajnere i administratore. Svi oni rade zajedno kako bi izgradili franšizni sastav u nadi da se Tinker Labs proširi po celom svetu.

„Projekt je sufinansirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.“

Pročitaj više!